A kiállítás

Az animációkészítés titkai - a kellékek, az eszközök és a munkafolyamatok bemutatása




A Pécsi Animáció Története Kiállítás látogatói élményt adó tárlatvezetésen ismerhetik meg az animációkészítés technikáit, az egyszerű kezdetleges eszközöktől a klasszikus rajzfilmeken és stoptrükk-animációkon át a számítógéppel készített filmekig. A kiállítás központi témája a razjfilm - lépésről lépésre ismerhető meg egy film elkészítésének folyamata. S hogy mi minden látható itt? Többek között eredeti forgatókönyv, figura- és háttértervek sora, a mozgásfolyamatok tervei, a kihúzott és kifestett celluloid lapok sokasága, a ma is üzemképes trükk-kamera és a filmvágóasztal. A rajzfilmek mellett az animációs műfaj másik fontos területe, a stoptrükk-technika is bemutatásra kerül: bábok, kockák, papírból kivágott figurák, kisautók, vagy akár bonbonok mozdulnak meg, kelnek életre! A kiállítás áttekintést ad az 1970-es évektől három évtizeden át működő pécsi animációs filmstúdió alkotásairól is.

Animációkészítés mindenkinek!



A kiállításon bemutatott technikák kipróbálhatók, mindenki elkészítheti saját animációs filmjét. Rajztudás nem szükséges, csak egy kis bátorság! Legnépszerűbb foglalkozásaink a zootróp és a stoptrükk-animáció készítés.

A zootróp (forgó dob) foglalkozáson mindenki elkészítheti saját, 12 képkockából álló rajz-sorozatát, amit a különlegesen kialakított fekete dob belsejébe helyezve, majd azt megpörgetve életre kelthet! Témák lehetnek: labdapattogás, változó arckifejezések, kinyíló virág, vágtató ló és bármi a világon, ami mozog és megrajzolható.

A stoptrükk technikával tárgyakat, figurákat, papírból kivágott formákat lehet megmozgatni. Az előre elkészített hátterek közül válogatva, vagy akár a helyszínen kialakított egyedi hátterünk elé helyezve a szereplőket mozgásfázisonként lefotózzuk, majd az így elkészült sok-sok felvételt egy számítógépes program segítségével összefűzzük és már készen is van a saját animációs filmünk! Csak a kreativitás szab határt!

A foglalkozások megtartására előzetes egyeztetést követően van lehetőség. A foglalkozások helyszíne a Pécsi Animáció Története Kiállítás. Lehetőség van a programok külső helyszíneken való lebonyolítására is, például óvodákban, iskolákban, művelődési házakban, fesztiválokon, rendezvényeken. A díjszabás a foglalkozások fajtájától, időtartamától, a csoport létszámától, valamint az utazási távolságtól függően kerül megállapításra.